Što možete učiniti da pomognete pčelama

Pčele imaju teške godine. Neodgovarajući prehrambeni teritorij i loša prehrana potencijalni su uzroci. Što možete učiniti s tim? Dosta toga, čini se.

Pčele su u nevolji. A to znači da smo i mi jer su oni odgovorni za otprilike trećinu hrane koju jedemo. Ako nestanu, vjerojatno ne bismo gladovali, ali oni su i dalje posebno važan dio našeg prehrambenog lanca.

Zato kućni vrtlari poput vas pozivaju i njeguju pčele dodavanjem biljaka koje pogoduju oprašivačima u uređenje okoliša ili u povrtnjaku. Ako vam se sviđa ta ideja za vaš vrt, evo nekoliko stvari koje možete učiniti.

1. Osigurajte nektar i polen. Pčelama su za preživljavanje potrebni i nektar i polen. Nektar se koristi za proizvodnju meda, što je ugljikohidrat koji pčele troše za brzu energiju. No pažljivi promatrači europskih medonosnih pčela primijetit će da na stražnjim nogama imaju vreće za skupljanje polena. Polen se vraća natrag u košnicu i transformira u ono što je poznato kao pčelinji kruh. Za razliku od brze, jednostavne energije meda, pčelinji kruh daje proteine, masti, minerale i vitamine. To je kritična namirnica, posebno za najmlađe članove košnice, što znači da košnice moraju nastaviti rasti i napredovati.

Ono što je dobro za pčele, vama može biti ugodno i korisno: jednostavno za uzgoj i ugodni mirisi u kojima se može uživati, članovi obitelji metvice su magneti za medonosne pčele. Brojne biljke, uključujući bosiljak, majčinu dušicu, lavandu, matičnjak, origano, mažuran, ružmarin, kadulju, sve su iz obitelji metvice (Lamiaceae). Pa zašto ne biste razmislili o sadnji mirisnog vrta koji se u potpunosti sastoji od bilja u kojem vi i pčele možete jednako uživati.

2. Držite toplo. Pčelama je za rad potrebna toplina. Ne mogu ni letjeti ako su temperature ispod 13 C i neće izaći van dok termometar ne dosegne 14 C. Što prije sunce udari u vaš vrt ujutro, prije će se pčele ugrijati i aktivirati.

3. Osigurati zaštitu. Vjetar može biti problematičan za pčele jer može otežati točan let i raspršiti miris privlačeći ih do izvora hrane. Ako je vaš vrt donekle zaštićen od vjetra, miris nektara zadržat će se i vidjet ćete više pčelinjih aktivnosti.

Zaštita od vjetra grmlja, drveća ili zgrade može pomoći u suzbijanju vjetra i pružiti hlad u popodnevnim satima. Pčele ne vole prevruće i prestat će raditi iznad 38 C – malo popodnevne hladovine može im dati više sati za prikupljanje vitalnog nektara i peludi.

4. Stvorite kontinuirano cvjetanje. Pčele moraju sakupljati hranu od ranog proljeća do kasne jeseni kako bi podržale zdravu košnicu. Ako želite biti domaćin medonosnim pčelama tijekom cijele sezone, presudno je da im uvijek bude na raspolaganju hrana, što znači da sadite razno cvijeće. Pazite da vaš plan uključuje biljke koje cvjetaju u različito doba sezone – pogledajte naš članak “Vaš vrt: u punom cvatu tijekom cijele sezone” za više savjeta.

5. Odložite određene pesticide. Neki pesticidi štete pčelama – možda ćete htjeti upotrijebiti nešto drugo kad možete. Insekticidni sapun može biti bolja opcija za suzbijanje štetnika poput lisnih uši.

Vidite, nije tako teško stvoriti vrt pogodan za pčele u kojem radite rame uz rame s tim marljivim i bitnim insektima. Inače, pčele će se općenito baviti svojim poslom i ostaviti vas na miru, osim ako ih slučajno ne zdrobe ili isprebiju. Međutim, možda bi bilo bolje izbjegavati mirisne parfeme, lakove za kosu ili druge mirise koji mogu privući zbunjene pčele na vas kada traže nektar.