Vaš vrt: u punom cvatu tijekom cijele sezone

Uz samo malo istraživanja i planiranja, šareno cvijeće može biti stalno prisutno od ranog proljeća do kasne jeseni. Pogledajmo kako se do toga dolazi.

Je li vam se ovo dogodilo? Puni elana i uzbuđenja, početkom proljeća otišli ste u kupovinu i kupili sve one prekrasno rascvjetale biljke koje su vas privlačile – spremni da svoj vrt pretvorite u raj za ljeto. Sve uvučete u zemlju i sve to izgleda fantastično. Neko vrijeme. Ipak, samo nekoliko mjeseci kasnije, više ništa ne cvjeta, a vaš ljupki vrt sada izgleda mračno.

To se ne mora dogoditi. Umjesto impulsne kupnje, odvojite vrijeme za razgovor sa stručnjacima iz vašeg lokalnog vrtića. Na temelju uvjeta u vašem vrtu mogu vam točno reći što saditi, tako da u vašem vrtu u bilo kojem trenutku postoji prava količina boja.

Nije loša ideja pristupiti tome metodično, izraditi detaljne planove za sastavljanje dobre mješavine biljaka u svim sljedećim kategorijama: niske, srednje i visoke biljke; biljke s dobrim lišćem tijekom cijele sezone; i biljke koje cvjetaju u proljeće, rano ljeto, sredinom ljeta, kasno ljeto i jesen. Da bi stvari ostale povoljne, trajne i niskog održavanja, pokušajte umjesto jednogodišnjih biljaka koristiti uglavnom višegodišnje biljke.

Odaberite svoje omiljene boje i stvorite nakupine biljaka koje će cvjetati zajedno. Na primjer, moglo bi se nakupiti biljke koje cvjetaju u lipnju, poput božura, nekoliko sibirskih irisa i delfinijuma na jednom kraju, a druga nakupina biljaka koje cvjetaju u lipnju na suprotnom kraju. Ostatak ispunit će zeleno lišće biljaka koje će kasnije cvjetati. Ako imate previše cvjetova posvuda, oko samo poskakuje sa jednog na drugo. Ovaj dizajn vašem oku daje mjesto za uočavanje i uživanje u ljepoti.

Ako je moguće, trebali biste kupiti i posaditi sve zajedno na proljeće. Gdje ćete postaviti svoje biljke ovisi o vama – koristite svoju maštu i malo eksperimentirajte: jednostavno uzmite sve biljke i postavite ih po prostoru u njihovim posudama dok vam sve ne bude izgledalo kako treba. Visoki, srednji i kratki štapovi i zastave u boji mogu pomoći u praćenju visine biljaka i vremena cvjetanja, jer su mnoge biljke još uvijek samo vegetacija. Ako uistinu želite, posadite ih mnogo. To rezultira maksimalnim procvatom po četvornom metru vrta, smanjuje korov i pomaže u inhibiciji biljaka koje se teže širiti, što smanjuje održavanje.

Pa evo recepta: provedite malo vremena za svoje planiranje, a zatim se samo krenite s njim, zabavite se i ne brinite o savršenstvu. Uživajte u procesu i svidjet će vam se rezultati.