Prirodni suzbijač korova

Malčiranje ima brojne prednosti. Osim što smanjuje rast korova, čuva vlažnost tla, poboljšava zdravlje i plodnost tla te dodaje opću vizualnu privlačnost vašeg vrta.

Malčiranje znači da zemlju u svojim krevetima pokrivate prirodnim materijalom poput čipsa od kore. Ova metoda organskog hortikulture služi za zaštitu tla i opskrbu hranjivim tvarima.

Vjetar, vremenske nepogode, suša: tlo u vašim krevetima izloženo je mnogim vanjskim utjecajima. Stoga može biti korisno nanijeti zaštitni sloj u obliku takozvanog malča. Vrtlari su ovo načelo naučili od prirode - uostalom, golog tla praktički nema: lišće, slomljene grane, biljke ili sloj humusa obično prirodno pokrivaju tlo. Ako pravilno malčirate, tlo ostaje vlažno, vjetar ga ne može isušiti, a voda ne isparava tako brzo. Kišu pak apsorbira tlo i ne ispire je. Zaštitni sloj djeluje i kao pokrivač za zagrijavanje te tako može ubrzati rast vaših biljaka i spriječiti rast korova. Za biljke voća i povrća, koje su posebno termofilne, malč može čak povećati prinos.

Korisni pomagači poput crva, bakterija i mikroorganizama rahljuju tlo ispod malča i razgrađuju organski pokrov vrtnih reznica i slično dodajući tlu hranjive sastojke i povećavajući sloj humusa. Otkrit ćete da trebate manje zalijevati i manje vremena trošiti na ručno rahljenje tla dobro malčiranog korita.

S praktičnom prikolicom koja je opcionalno dostupna za vaš X100, možete čak i velike količine malča prevesti brzo i povoljno izravno na vaše gredice za sadnju.