Stablo za cijeli život: kako ga pronaći i zasaditi

Kada sadite drvo, ne radite to samo za sebe. Često će generacije koje dolaze uživati u tome i povezati ga s vama. Imamo nekoliko savjeta o tome što biste trebali uzeti u obzir kada odaberete i zasadite svoje drvo.

Uzimajući u obzir dugotrajnu vezu koju vi i vaša obitelj imate sa drvetom koje sadite, dobro je dobro razmisliti o procesu. Razgovarali smo sa stručnjacima i zabilježili ono što je važno:

1. Osnove: svjetlo, vlaga, veličina

Možda ste čuli da se kaže: i drveće ima osjećaje. Ali čak i ako nemaju, definitivno imaju preferencije. Neki vole puno svjetlosti, drugi manje. Neki mogu podnijeti vrlo vlažno tlo, čak i poplave. Ako želite da vam drvo uspijeva, morat ćete pogledati mjesto za sadnju i istražiti koje bi se drvo tamo dobro pokazalo.

Također se isplati razmišljati unaprijed nekoliko godina. Koliko je prostora na raspolaganju i kakav će oblik i veličinu imati vaše drvo kad dosegne zrelost? Uzmite u obzir odgovarajuće udaljenosti od građevina i drugog drveća. Razmislite i o tome što se događa pod zemljom – korijenje nekih stabala naraste do dva do tri puta više od širine stabla. Ostavite prostor za njihovo širenje bez cijevi i temelja, ako je moguće.

2. Što volite i želite?

Uzmite u obzir svoje želje: veličina, oblik, vrsta lišća, razmetljivi cvjetovi, boja jesenjeg lišća i druge osobine. Tražite li drvo koje brzo raste? Ako je to slučaj, razmislite o kompromisima – ukrasne kruške imaju prekrasne bijele cvjetove, sjajne boje u jesen i brzo rastu. Ali imaju slabe vezice grana koje počinju pucati nakon 20-ak godina. Istražite na lokalnim arboretum ili web stranicama sveučilišta.

3. Kupnja i sadnja

Jednom kada znate što želite, vrijeme je za kupnju. Evo nekoliko opcija – ovo se preporučuje: balirana i izvijena stabla prvo, ona u loncima nakon toga, a na kraju stabla s golim korijenom. Uz kuglu i jutenu oblogu možete nabaviti u veća stabla od 8 do 12 stopa, ali možda nije najbolje odabrati najveće stablo na placu. Za svaki centimetar promjera trebat će mu 1 godina da drvo ponovno uspostavi korijenje koje je izgubilo od presađivanja. That means a larger tree may spend multiple years rebuilding roots before doing much growing, while a smaller tree will rebound faster and possibly end up larger, sooner.

Proljeće i jesen su najbolje vrijeme za sadnju drveća, ali želite pričekati dok se zemlja ne osuši i ne omekša, ali ne pretvrdo. Ne žurite sa sadnjom odmah početkom proljeća, želite lijepa topla tla za sadnju. U sjevernoj klimi najbolje je jesensko saditi najmanje 6 do 8 tjedana prije zime, tako da se drvo ima vremena za aklimatizaciju.

Kopajte rupu dovoljno duboko, tako da vrh razine tla u loncu ili vreći bude u razini tla. Za najbolje rezultate rastresite tlo otprilike 2 do 3 puta širinu rupe oko stabla kako biste korijenima olakšali uspostavljanje. Kad se stablo uđe u rupu, uklonite sve žičane košare i konope i kanape ako je moguće. Barem nožem uklonite gornji sloj konope kako ne bi odvlačio vlagu s korijenove korice.

Temeljito zalijevajte nakon zatrpavanja rupe da se zemlja slegne. Ovisno o mjestu i veličini stabla, novosađena stabla trebaju 10 do 15 litara vode tjedno. Spuštanje 3 do 4 inča organskog malča, poput drvne sječke, u promjer od 3 metra oko novosađenog stabla može pomoći u očuvanju vlage i sprječavanju korova. Držite malč nekoliko centimetara od debla drveća.

Jednom kad je u zemlji, drvo ostavite na miru osim zalijevanja. Gnojidba i rezidba (osim ako nema oštećenih ili bolesnih grana) mogu pričekati dok se korijeni ne utvrde.