Naših 5 najboljih savjeta za košnju zdravih travnjaka

Košnja može biti puno više od pukog ukrašavanja. Učinjeno ispravno, može poboljšati cjelokupno zdravlje i trajnost vašeg travnjaka. Pogledajte naše najbolje postupke košnje za travnjake s vrhom

Pravilna košnja može vam pomoći u suzbijanju korova, recikliranju hranjivih sastojaka, poticanju dubokog rasta korijena. Najbolji postupci košnje ovisit će o sezoni, vremenskim uvjetima, vrstama trave i intenzitetu upravljanja travnjakom. Evo nekoliko točaka koje treba razmotriti.

1. Neophodno: oštar, pravilno postavljen oštrica kosilice

Tupa oštrica, ili, još gore, ona postavljena naopako, neće pružiti čisti rez. Zbog toga vaša trava ne samo da izgleda raščupana – ozlijeđena trava sada ima više mjesta za ulazak insekata i bolesti, kaže Laurie Trenholm, stručnjak za urbani travnjak sa Sveučilišta Florida. Čist rez od oštre oštrice pruža lijep, ujednačen izgled koji je ujedno i puno zdraviji za travu.

2. Pravilno postupajte sa svojom travom

Za svaku vrstu trave postoji preferirana visina. Ako odvojite vrijeme za prepoznavanje vrsta travnjaka i traženje preporučene visine košnje, možete osigurati zdrav, uspješan travnjak, kaže Trenholm.

“Idealna visina košnje temelji se na veličini lisnih ploha’ travne vrste. Tanje trave s oštricama mogu se kositi kraće, dok se širokolisne vrste bolje snalaze s malo više visine”, kaže Trenholm. Sv. Augustinova trava na vrhu je duljine širokolisnih vrsta, uspijeva na visini od 3,5 do 4 centimetra, dok se trava stonoge, koja raste ničice do tla, može održavati na visini od samo 1 do 2 centimetra.

3. Pa, koja je prava visina palube kosilice?

Vrste trava ovdje su primarni faktor, ali ne i cijela priča. Dobro pravilo za košnju je da se u jednoj košnji ne uklanja više od jedne trećine lisnatog tkiva.

Kraći travnjak često ima više problema s korovom, jer krošnja nije toliko gusta, što omogućuje više svjetlosti da dođe do tla i proklija sjeme korova. Međutim, ako dopustite da vaš travnjak naraste predugo, a zatim ga dramatično smanjite, trava može stresirati i povući hranjive sastojke iz korijenskog sustava, degradirajući korijenje i na kraju rezultirati stanjivanjem, nezdravog travnjaka, kaže Clint Waltz, stručnjak za travnjake za travnjake sa Sveučilišta Georgia. Redovito rezanje travnjaka kraćeg od vrste trave koju preferira imati će isti učinak.

Vaš je najbolji plan održavati visinu košnje konstantnom tijekom cijele godine – samo ostavite visinu kosilice postavljenu tamo gdje je idealna za vaše vrste trave.

4. Pravi trenutak: kosite u pravom intervalu

Prilično je logično: ako je vaš travnjak jako oplođen i navodnjavan ili je u razdoblju aktivnog rasta možda će ga trebati kositi dva puta tjedno. Ako je vaša trava ušla u svoju mirnu sezonu, možda uopće nećete morati kositi. A ako trava pati od stresa zbog suše, uopće ne želite kositi – čak i kraće hodanje po njoj može prouzročiti štetu.
Držite se pravila da nikada ne uklanjate više od jedne trećine tkiva lista odjednom. Ako je željena visina travnjaka 2 centimetra, treba je ošišati kad naraste na 3 centimetra.

5. Što učiniti s isječcima?

Ako ostanete na vrhu košnje i ne stvarate velike nakupine materijala, trebali biste odložiti ostatke odmah na travnjak – oni su puni hranjivih sastojaka koje vaš travnjak može koristiti. Čak se i lišće, u određenoj mjeri, može malčirati i ostaviti da hrani zemlju.