Bacati ili ne bacati

Ok, svima se sviđa izgled savršeno usisanog, super čistog, bujnog travnjaka bez lišća i grančica. No je li to uvijek najbolje za vašu travu?

Sustavi vrećica su izuzetno prikladni i vrlo učinkoviti. Nešto je zaista zadovoljavajuće u rezanju vašeg travnjaka i rješavanju nereda u jednom potezu. No, kozmetika i praktičnost samo su jedan dio jednadžbe u vrećama.

To je zato što kosice trave sadrže hranjive sastojke koje vaš travnjak može koristiti. Oni su poprilično besplatno gnojivo. Dakle, ako se odlučite za njegovani izgled travnjaka bez listova, bez vrha, bez ureza trave, također ne biste trebali zaboraviti gnojiti kako biste nadomjestili hranjive sastojke koje uklanjate u vreće.

S druge strane, ako imate travnjak koji dulje vrijeme nije kosio, košenje sa bočnim pražnjenjem ili malčiranje moglo bi dovesti do pojave slame, nakupina, bolesti travnjaka i potencijalnih golih mjesta. Bacanje, u ovim okolnostima, je riješenje. Što prije to bolje.

Stoga je možda, kao i u svim stvarima, zdrava ravnoteža najbolji put. Redovno kosite i ostavljajte svoje isječke na travnjaku nakon što barem neko vrijeme završite s košnjom. Pomoći će vašoj travi da dugoročno ostane zdrava i bujna.