Proljeće je došlo: vrijeme je da krenemo u patrolu

O cemu razgovaramo? Taj sloj mrtvog travnjaka koji je zakopan u vašem travnjaku zove se slama. Evo zašto to ne želite i kako ga se riješiti.

Jeste li ikad primijetili onaj sloj mrtve trave i ostalih organskih ostataka koji se nakupljaju na vašem travnjaku tijekom jeseni i zime? Zove se slama, previše je štetno za vaš travnjak, a to znači da trebate „izslamiti”.

Zašto je previše slame loše? Jer može spriječiti da voda i hranjive tvari dođu tamo gdje trebaju biti – korijenska zona. Pa ako želite zdravu, gustu i elastičnu travu, bolje pogledajte taj slamnati sloj. Dobar pokazatelj pretjerane slame je ako se vaš travnjak osjeća spužvasto kad hodate po njemu.

Najbolje vrijeme za zaustavljanje je proljeće, nakon faze aktivnog rasta vaše trave i nakon što je nekoliko puta pokošena. Za travu tople sezone to znači izslamanje kasnije u proljeće, dok trave hladne sezone najviše imaju koristi od izslamanja u rano proljeće i ranu jesen.

Pa, kako se najbolje riješiti pretjerane slame? Pa, ako vaša površina travnjaka nije prevelika, grablje s dobrom olom bit će sasvim u redu.

Međutim, za veće travnjake postoji tehnologija koja radi s vašim X100: 40 inčni Thatcherator tvrtke John Deere. Koristite ga za učinkovito skarificiranje ili uklanjanje travnjaka sa svojih 20 opružnih zubaca, pa čak i po potrebi dodajte do 45 kg težine. Ako imate asfaltirana područja koja morate prijeći da biste pristupili svojim travnjacima, također ćete cijeniti način prijevoza Thatcheratora.